Αρχική Επαγγελματικά Διοικητές ΕΣΥ με τεχνοκρατικά κριτήρια

Διοικητές ΕΣΥ με τεχνοκρατικά κριτήρια

από admin

Να επιλεγούν οι ικανότεροι, συστήνει η ΕΕΜΥΥ

Το θέμα της τοποθέτησης νέων διοικητών στο ΕΣΥ με καθαρά αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια επαναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας. Με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΕΕΜΥΥ τονίζει πως τα στελέχη διοίκησης δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική, αλλά υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Θα πρέπει λοιπόν, να επιλεγούν οι ικανότεροι και να ψηφισθεί η προτεινόμενη νομοθετική τροπολογία, σημειώνουν.

Κρούουν δε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ, τονίζοντας, ότι «η συνέχιση της ποικιλόμορφης κακοδιοίκησης, από ανεκπαίδευτα και αναξιοκρατικά επιλεγμένα πρόσωπα και τα φαινόμενα διαφθοράς υπονομεύουν καθημερινά περισσότερο το ΕΣΥ και διασφαλίζουν την τελική κατάρρευση και (επίσημη) ιδιωτικοποίησή του».

Αναλυτικά΄, η επιστολή με θέμα: «Προσόντα και Επιλογή Διοικητών Νοσοκομείων» της ΕΕΜΥΥ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής:

«Σας συγχαίρουμε θερμά για την ανάληψη των καθηκόντων Σας, ευχόμενοι τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στο έργο σας, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των ασθενούντων πολιτών.

Σας υποβάλλουμε συνημμένα την τελική Πρόταση της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), σχετικά με τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και τη διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής των Διοικητών και Αναπλ. Διοικητών των κρατικών Νοσοκομείων.

Η πρόταση είχε υποβληθεί από το Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ στην προηγούμενη κυβέρνηση, με το  παραπάνω σχετικό. Ύστερα από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες επαγγελματίες, επήλθαν ελάχιστες μικρές αλλαγές και το επισυναπτόμενο κείμενο ψηφίσθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Μελών μας, στις 16-10-2015.

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή αρχών του επιστημονικού management στις Υπηρεσίες Υγείας -ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών- αποτελεί το μοναδικό τρόπο ορθολογικής διαχείρισης των σπάνιων πόρων, με ασθενοκεντρικά κριτήρια. Η συνέχιση της ποικιλόμορφης κακοδιοίκησης, από ανεκπαίδευτα και αναξιοκρατικά επιλεγμένα πρόσωπα και τα φαινόμενα διαφθοράς υπονομεύουν καθημερινά περισσότερο το ΕΣΥ και διασφαλίζουν την τελική κατάρρευση και (επίσημη) ιδιωτικοποίησή του.

Για όλα τα επιμέρους επαγγέλματα του Τομέα Υγείας (Ιατροί, Νοσηλευτές, Φαρμακοποιοί, Τεχνολόγοι κ.λπ.) απαιτούνται ειδικές σπουδές και τυπικά προσόντα, παράλληλα προς την ουσιαστική αξιολόγηση των υποψηφίων. Είναι αδιανόητο να μην ισχύει το ίδιο για τα υπεύθυνα
στελέχη ολικής διοίκησης των Υγειονομικών μονάδων (ειδικές σπουδές, εργασιακή εμπειρία, άμεπτο παρελθόν, αξιοκρατική επιλογή), αλλά να εγκαταλείπεται η νοσοκομειακή λειτουργία στη ρουσφετολογική λογική, όπως συμβαίνει επί δεκαετίες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι θέσεις των νοσοκομειακών Διοικητών είναι ΑΜΙΓΩΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΕΣ. Τα στελέχη διοίκησης δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι η χώρα διαθέτει πλέον μερικές χιλιάδες επιστημόνων, με μεταπτυχιακούς πανεπιστημιακούς τίτλους στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και στα συναφή γνωστικά αντικείμενα, όπως περιγράφονται στη συνημμένη Πρόταση. Μεταξύ αυτών, μπορεί και πρέπει να επιλεγούν οι ικανότεροι, εμπειρότεροι και καταλληλότεροι επαγγελματίες, για τη στελέχωση της νοσοκομειακής οροφής του ΕΣΥ. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η ψήφιση της προτεινόμενης νομοθετικής τροπολογίας.

Κύριε Υπουργέ,

Παραμένουμε στη διάθεσή Σας για την παροχή διευκρινίσεων ή συμπληρωματικών πληροφοριών και προτάσεων, πρόθυμοι να συμβάλουμε ανιδιοτελώς, με την εμπειρία και τις γνώσεις των στελεχών μας, στην ανακοπή της απαξίωσης και σε μιαν εξυγιαντική δρομολόγηση του ΕΣΥ, με απώτερο στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών και την ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασθενέστερους πολίτες.

Αν παρ’ ελπίδα η Πρότασή μας δεν γίνει δεκτή, παρακαλούμε θερμά, εφόσον συμφωνείτε, να μας κοινοποιηθεί η αιτιολογία της απόρριψης.

Με Τιμή,
Για το Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Ι. Στάθης, MSc ΔΥΥ-ΕΣΥ Οικονομολόγος Υγείας, Manager Νοσοκομείων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει