Αρχική Επαγγελματικά Γενόσημα: εξίσωση της τιμής με την τιμή αποζημίωσης για 3.918 φάρμακα

Γενόσημα: εξίσωση της τιμής με την τιμή αποζημίωσης για 3.918 φάρμακα

από editor

Στην έκδοση νέου θετικού καταλόγου με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της θετικής λίστας είναι ότι είναι η πρώτη λίστα στην οποία όλα τα γενόσημα θα έχουν τιμή αποζημίωσης ίδια με την τιμή λιανικής. Ειδικότερα, 3.918 κωδικοί γενοσήμων θα έχουν πλέον την ίδια τιμή λιανικής και αποζημίωσης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε νομοθετηθεί από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της προώθησης των γενοσήμων, όμως με την παρούσα λίστα η εν λόγω ρύθμιση μπαίνει και στην πράξη: οι πολίτες που θα πηγαίνουν στο φαρμακείο δεν θα πληρώνουν τη συμμετοχή τους στην τιμή του φαρμάκου και τη διαφορά τιμής μεταξύ λιανικής και τιμής αποζημίωσης, αλλά μόνο τη συμμετοχή τους.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία εκτιμάται από τριανταέξι έως σαράντα (36-40) εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ανακουφίσει τους πολίτες, που πολλές φορές καλούντο να πληρώσουν από ένα έως και αρκετά ευρώ σε κάθε φάρμακο, ως διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής και της τιμής αποζημίωσης. Επιπλέον, με βάση όσα έχουν νομοθετηθεί, οι ασφαλισμένοι που πλήρωναν συμμετοχή 10% στα φάρμακά τους, ήδη απαλάσσονται και από αυτή τη δαπάνη, καθώς θα πληρώνουν μηδενική συμμετοχή .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει