Αρχική Επαγγελματικά ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 19/01/2016

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 19/01/2016

από admin
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 19/01/2016
Πραγματοποιήθηκε στις 19/01/2016 έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κατά την οποία ομόφωνα απορρίφθηκε το νέο σχέδιο του ασφαλιστικού συστήματος και πάρθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
  1. απεργιακές κινητοποιήσεις, επισχέσεις εργασίας, συμμετοχή σε συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
  2. Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς με απόδοση ευθυνών για τη συστηματική καταλήστευση του ταμείου (σκάνδαλο χρηματιστηρίου, δομημένα ομόλογα, PSI, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διοικητικές παραλείψεις και παραβάσεις, κλπ).
  3. Συμμετοχή σε Πανελλήνια κινητοποίηση αναστολής της συνταγογράφησης.
  4. Ομαδική στάση πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΥ.
  5. Επικοινωνία με πολιτικούς παράγοντες για την ανάλυση των δυσμενών συνεπειών του σχεδίου ασφαλιστικού.
  6. Παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία ιατρών – βουλευτών που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή.
  7. Σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
Θέτοντας κόκκινες γραμμές στις διεκδικήσεις μας, ζητούμε:
  • Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου από κάθε άποψη νομοσχεδίου με έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.
  • Την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του αυτοχρηματοδοτούμενου ταμείου μας και των καταληστευμένων αποθεματικών του.
  • Την άρρηκτη σχέση ανταποδοτικότητας ασφαλιστικών εισφορών με ισότιμο και δίκαιο ποσοστό αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξης σε ιατρούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  • Την ίση μεταχείριση και εξομοίωση του ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς σε απόλυτους αριθμούς μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Να προσμετρηθούν ως συντάξιμες, οι εργατοώρες των εφημεριών.
  • Οι αποδοθείσες εισφορές στον κλάδο των μονοσυνταξιούχων να διατηρήσουν την ανταποδοτικότητα του 50%.
  • Προσπάθεια διάσωσης του κλάδου πρόνοιας.
  • Η προστασία των νέων και των υποαπασχολούμενων ιατρών.                                                              

 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, παρουσιάστηκε εν συντομία από τον Υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ Κωστακιώτη Δημήτρη, το προσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα ξεκινήσει πιλοτικά από το νομό Αχαΐας.

Θα εφαρμοστεί το σχέδιο ΠΦΥ του κ Μπένου με ίδρυση μονάδων οικογενειακής ιατρικής και στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων και των κεντρικών μονάδων με οικογενειακούς ιατρούς και κάποιες βασικές ειδικότητες μέσα από το δίκτυο των ιατρών του πρώην ΙΚΑ ή των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, με σαφή οριοθέτηση και περιορισμό των ειδικοτήτων που εντάσσονται στην ΠΦΥ. Θα υπάρξει ένα αρχικό μεταβατικό στάδιο με την τελική μορφή εργασιακής σχέσης, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Θα αναπτυχθούν δημόσια εργαστήρια αναφοράς που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασφαλισμένων στις δημόσιες δομές.

Αντιρρήσεις εκφράστηκαν από την πλειοψηφία των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ για το σχέδιο της μεταρρύθμισης και την επιλογή της Πάτρας με πλούσιο δίκτυο εξυπηρέτησης ως πιλοτική πόλη εφαρμογής του νέου Νομοσχεδίου.

Αναλύθηκε η δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαστηριακοί ιατροί, μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την ακραία υποκοστολόγηση των αιματολογικών εξετάσεων που δεν καλύπτουν τα βασικά κόστη προμήθειας αναλώσιμων φαρμάκων και συντήρησης μηχανημάτων κάτω από τα όρια ασφαλείας για τη διασφάλιση της ποιότητας των διαγνωστικών υπηρεσιών, και εξήγγειλε κινητοποιήσεις του κλάδου.

Ζητήθηκε η απόσυρση της υπουργικής απόφασης και κατάργηση του clawback, ώστε να μπορούν οι εργαστηριακοί ιατροί να επιτελέσουν με άρτιο τρόπο το έργο τους.

Η πλειοψηφούσα άποψη των μελών της Γενικής Συνέλευσης ήταν ότι υπάρχει στοχοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε όλα τα επίπεδα, με άμεσο κίνδυνο την κατάρρευση της ΠΦΥ και τη δυνητική παράδοσή της σε μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Για τη Γενική Συνέλευση

Η Πρόεδρος           Ο Αντιπρόεδρος     Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Γεώργιος Σκρουμπής   Γεώργιος Πατριαρχέας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει