Αρχική Εκλαϊκευμένα Αντιγριπικός εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου

Αντιγριπικός εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου

από admin

Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ή σοβαρή νόσο και μερικές φορές να οδηγήσει σε θάνατο. Η γρίπη εμφανίζεται με εποχικές εξάρσεις. Στη χώρα μας η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης της γρίπης. Το εποχικό εμβόλιο 2011-2012 προφυλάσσει πολύ ικανοποιητικά από τα τρία στελέχη της γρίπης που η έρευνα έδειξε ότι θα είναι τα κυκλοφορούντα αυτή την περίοδο [Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β].

To Yπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εκδώσει εγκύκλιο με θέμα «Αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη» (ΑΠ> Υ1/ΓΠ οικ. 116518/31.10.11 /ΑΔΑ: 45ΟΥΘ-49Ε) όπου δίδονται οδηγίες και περιγράφονται τα μέτρα αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης. Στην ως άνω διάταξη, με πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ορίζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αναφέρονται κατωτέρω.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη του ετήσιου εμβολιασμού κατά προτεραιότητα των ομάδων του πληθυσμού με κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τέλος οποιουδήποτε ατόμου επιθυμεί να εμβολιαστεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης:

    1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
    2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
    3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Νευρομυικά νοσήματα
  1. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου
  2. Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη
  3. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  4. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κα)
Γραφείο νοσοκομειακών λοιμώξεων, μικροβιακής αντοχής και στρατηγικής χρήσης αντιβιοτικών
τμήμα παρεμβάσεων σε χώρους παροχής υγείας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει