Αρχική Επαγγελματικά Αγοραστή Υγείας θέλουν τον ΕΟΠΥΥ

Αγοραστή Υγείας θέλουν τον ΕΟΠΥΥ

από admin

Αβέβαιο μοιάζει πια το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων στα Κέντρα Υγείας, τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία μετά και τη νέα πρόταση της περιβόητης Task Force για τη συγκρότηση του νέου ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που κατατέθηκε στον Αδωνι Γερωγιάδη.

Η πτρόταση της Task Force δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού, καθώς θα δημιουργηθεί νέος φορέας, άγνωστο αν θα είναι δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου

 

Η πτρόταση της Task Force δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού, καθώς θα δημιουργηθεί νέος φορέας, άγνωστο αν θα είναι δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίουΤαυτόχρονα οι ασθενείς -αν υιοθετηθεί η πρόταση των Γερμανών ειδικών- θα έχουν νέα προσκόμματα στην ελεύθερη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, αφού θα τους ζητείται κάτι σαν… «πράσινη κάρτα» για να πάνε σε εξειδικευμένο γιατρό ή νοσοκομείο.

Ειδικότερα, οι Γερμανοί, με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ, σε αντίθεση με την πρόταση της ελληνικής επιστημονικής επιτροπής (είχε αποκαλύψει η «Ε» στις 4/10), προτείνουν ο ΕΟΠΥΥ να μετατραπεί μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας και να παζαρεύει παροχές και τιμές από τις Υγειονομικές Περιφέρειες που θα συντονίζουν όλες τις μονάδες.

Γεγονός, βέβαια, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού, καθώς θα δημιουργηθεί νέος φορέας, άγνωστο αν θα είναι δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Σε κινητικότητα

Αλλωστε ο Ράιχενμπαχ και η ομάδα του περιμένουν τη σαρωτική κινητικότητα σε όλους τους υπαλλήλους της ΠΦΥ -που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα- να έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος Δεκεμβρίου. Τότε θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα -χρηματοδότηση – εργαζόμενοι – σύστημα- ώστε από 1.1.2014 να έχει αρχίσει τη λειτουργία του ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ.

Ομως αν υιοθετηθεί η πρόταση της Task Force από τον Αδωνι Γεωργιάδη, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και την μήνιν των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών. Και αυτό διότι τα σχέδια των Γερμανών εμπειρογνωμόνων προβλέπουν την «καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, την υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στο μητρώο του οικογενειακού ιατρού, την υποχρεωτική έκδοση παραπεμπτικού για επίσκεψη στην εξειδικευμένη και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (εξαιρέσεις σε χρόνιους ασθενείς και επιλεγμένα νοσήματα)».

Γεγονός, όμως, που σημαίνει ότι δημιουργούνται νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών, καθώς για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας θα πρέπει να περνούν πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό για να πάρουν παραπεμπτικό πριν πάνε σε εξειδικευμένο ή σε νοσοκομείο.

Ωστόσο οι Γερμανοί είναι και… γαλαντόμοι και θα δίνουν το δικαίωμα στους ασθενείς να έχουν «ελεύθερη επιλογή από κατάλογο οικογενειακών ιατρών» που θα περιλαμβάνει: γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους και πιθανώς και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Στο άμεσο μέλλον, μάλιστα, προτείνουν να δημιουργηθούν οικογενειακά ιατρεία – με 3-5 οικογενειακούς γιατρούς, 1 παιδίατρο, επαγγελματίες Υγείας και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας 5.000 -10.000 πληθυσμό, «συμπληρούμενα από ατομικά ιατρεία οικογενειακών ιατρών, όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο «εισιτήριο» που θα πρέπει να αποκτούν οι ασθενείς για να λάβουν την περίθαλψή τους.

Αυξάνει το κόστος

Πάντως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχαν εκφράσει από την αρχή τις αντιρρήσεις τους ιατρικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Ιατρών, μεταξύ αυτών ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αλλά και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θεωρώντας ότι ένα τέτοιο μέτρο ευνοεί τη διαπλοκή, αυξάνει το κόστος του συστήματος και δημιουργεί εμπόδια στους ασθενείς, σε μια εποχή μάλιστα που κυριαρχεί η εξειδίκευση.

Ομως οι Γερμανοί στην πρότασή τους είναι και… γενναιόδωροι, αφού επισημαίνουν ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να είναι «οικονομικά προσιτές σε όλους», γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι προσβλέπουν στην οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων. Η αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ θα του δίνει το δικαίωμα, κατά την Task Force, να «συνάπτει συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ και τη χρηματοδότησή τους, με κάθε Υγειονομική Περιφέρεια και, ως αγοραστής, επιβλέπει την παροχή των υπηρεσιών που έχουν συμφωνηθεί – τόσο τον όγκο, όσο και την ποιότητα, την ίση και δίκαιη κατανομή και άλλες σχετικές παραμέτρους».

Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων του Ράιχενμπαχ προβλέπει αντίστοιχα με την ελληνική πρόταση Σουλιώτη την 24ωρη κάλυψη για έκτακτα περιστατικά.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει