Αρχική Επαγγελματικά Έρχονται ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο ΕΣΥ

από editor

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Σειρά τροπολογιών που θα αφορούν τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΠΕΔΥ αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής, στο σχέδιο νόμου πρόκειται να συμπεριληφθούν 14 διατάξεις που θα αφορούν σε πολιτικές με στόχο την ανακούφιση ατόμων που είτε έχουν μείνει ανασφάλιστοι, είτε λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας παρουσιάζουν αδυναμία κάλυψης του κόστους για τις υπηρεσίες υγείας που χρησιμοποιούν.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν “επείγουσες”, όπως είπε ο κ. Ξανθός, τροπολογίες, οι οποίες θα σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ. Θα είναι 14 διατάξεις, εκ των οποίων οι δύο από αυτές θα ρυθμίζουν οικονομικές εκκρεμότητες.

Πιο συγκεκριμένα, η μία αφορά την αποπληρωμή δεδουλευμένων του ιατρικού, του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων. Ο κ. Ξανθός, μάλιστα, επεσήμανε πως έχει ήδη εκδοθεί και σχετική Υπουργική όφαση για το θέμα και πως απλώς με το νομοσχέδιο θα υπάρξει καλύτερη θεσμική κατοχύρωση. Ανακοίνωσε, δε, πως βάσει της διάταξης που θα συμπεριληφθεί, αφενός θα υπάρξει άμεση αποπληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών της προηγούμενης τριετίας (2012-2014), αφετέρου όμως θα αλλάξει και ο τρόπος που θα αποπληρώνονται τα δεδουλευμένα στο μέλλον, ώστε να γίνει πιο γρήγορος  για πιο γρήγορη αποπληρωμή δεδουλευμένων.

“Στόχος είναι να μεταβούμε από το καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων στο καθεστώς των μεταβιβαστικών πληρωμών” είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη: “για να διασφαλιστεί η κανονικότητα αποπληρωμής των υπερωριών του ανθρώπινου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που νομίζω ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας σε μία δύσκολη φάση και σε μία περίοδο που το ανθρώπινο δυναμικό έχει υποστεί πολύ μεγάλη εργασιακή και μισθολογική πίεση”.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός, θα υπάρξει πρόβλεψη και για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τπυ προμηθευτές, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί το έργο της ομαλοποίησης της τροφοδότησης με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

Παράλληλα, τροπολογίες θα υπάρξουν και για την εξασφάλιση παράτασης της θητείας των επικουρικών γιατρών και του προσωπικού στα νοσοκομεία, μέχρι τέλος 2015, ώστε να αποφευχθεί, στο ήδη εξασθενημένο σύστημα μία “μαζική αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού μέσα στη διάρκεια της χρονιάς”.

Επίσης, με τροπολογία θα θεσπιστεί και η παράταση της θητείας των ειδικευμενων γιατρών, έως ότου να πληρώνεται η θέση τους από τον επόμενο γιατρό που είναι στη λίστα και έτσι να διασφαλίζεται η ομαλή ροή των εφημεριών. Θα ρυθμιστεί, ακόμη, ο τρόπος πρόσληψης επικουρικών γιατρών, με την εισαγωγή μίας απλοποιημένης διαδιακασίας η οποία θα προβλέπει την πλήρωση των θέσεων από μία λίστα υποψηφίων χωρισμένων ανά ειδικότητα και ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

Ρύθμιση θα υπάρχει τέλος, για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών (επανέρχεται σε επίπεδο ΔΥΠΕ από επίπεδο νοσοκομείων) για τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, για την αύξηση ορίου ηλικίας διορισμού στο ΕΣΥ στα 50 έτη, καθώς και για το θέμα εφοδιασμού στο ΠΕΔΥ, για τα οποία και αναμένεται να δοθεί η δυνάτητα παράτασής της από τα νοσοκομεία μέχρι τέλος 2015.

 

Σε συνεργασία με: stogiatro.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει