ΚΕΕΛΠΝΟ: Πολιτικό σχέδιο Ξανθού και Πολάκη χωρίς να απειληθούν θέσεις εργασίας

Στην ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο για το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς ρεβανσισνούς και χωρίς να απειληθούν θέσεις εργασίας, αλλά με στοχοποίηση μόνο των παθογενειών του παρελθόντος, αναφέρθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τοου φορέα το απόγευμα της Παρασκευής. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον επιστημονικό ρόλο και την επιχειρησιακή ικανότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισαν οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι έθεσαν τα ζητήματα που προκύπτουν μετά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με βάση την οποία δεν αναγνωρίζονται οι θέσεις των υπεύθυνων γραφείων και επεσήμαναν την ανάγκη να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα καθώς και να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση για το μεταβατικό διάστημα που μεσολαβεί έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση του νέου Οργανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ .

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πολιτικό σχέδιο Ξανθού και Πολάκη χωρίς να απειληθούν θέσεις εργασίας Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν, επίσης, ότι οι επιστήμονες και το υπόλοιπο προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αμείβονται με «παχυλούς» μισθούς, ότι συνεχίζουν να προσφέρουν με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία στην επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και υπογράμμισαν ότι θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή τους στην εκπόνηση του νέου οργανογράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ένα κρίσιμο φορέα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας , αναγνωρίζει τη καθοριστική συμβολή του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του σ’ αυτή την προσπάθεια, ειδικά αυτή την περίοδο με τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της ανάγκης αξιόπιστης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών.

«Οι επιστήμονες και το υπόλοιπο προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ συνέβαλαν καθοριστικά έτσι ώστε να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πρόληψης και αποτροπής επιδημιών, να στηριχθούν μέσω του ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος ISF οι δημόσιες δομές υγείας στα νησιά, ενώ ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε και στην υποχρέωση κάλυψης αναγκών στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα, με την πρόσληψη μόνο του 50% των γιατρών-νοσηλευτών μέχρι στιγμής, να ανοίξουν 50 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να υποδιπλασιαστούν τα κλειστά κρεβάτια στο Λεκανοπέδιο όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Ωστόσο, ο Υπουργός τόνισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά την επιστημονική του εγκυρότητα και τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούσε, αποτέλεσε ταυτόχρονα την επιτομή φαινομένων πελατειακής λογικής, αδιαφανούς διαχείρισης και διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας. «Για τα φαινόμενα αυτά προφανώς δεν έχουν συλλογική ευθύνη οι εργαζόμενοι. Η «λογική» της αδιάκριτης στοχοποίησης όλων των εργαζομένων ή όλων των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζει» ανέφερε ο Υπουργός και υπογράμμισε ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να προχωρήσει η θεσμική και λειτουργική εξυγίανση του Φορέα, με αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και ασφαλιστικές δικλείδες που θα εγγυώνται την απόλυτα διαφανή και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου και την οριστική «απεξάρτηση» από τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. «Έχουμε ένα άλλο πολιτικό σχέδιο για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον επιστημονικό του ρόλο και την επιχειρησιακή του ικανότητα, γιατί πιστεύουμε ότι η Δημόσια Υγεία πρέπει να είναι στο επίκεντρο, επειδή ακριβώς είναι η πιο δημοκρατική πολιτική υγείας και τα αποτελέσματα της αφορούν με ισότιμο τρόπο όλους τους πολίτες , αλλά και επειδή έχει τεράστια κοινωνική και πολιτική σημασία να εμπεδωθεί ένα αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στην κοινωνία.

Το σχέδιο αυτό δεν εμπεριέχει τη λογική του ρεβανσισμού και της δημιουργίας κλίματος εργασιακής ανασφάλειας. Δεν πρόκειται να απειληθεί καμία θέση εργασίας και στην περίπτωση που προκύψει μέσα από το νέο οργανόγραμμα πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό , θα αξιοποιηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας όπου οι ανάγκες είναι πολλές. Το παλιό καθεστώς έχει τελειώσει. Έχουμε επιλέξει έναν Πρόεδρο και ένα ΔΣ για να ασκήσουν χρηστή διοίκηση και σας παρακαλούμε να συνεργαστείτε μαζί τους. Ό,τι είναι νόμιμο και δίκαιο, θα το υποστηρίξουμε. Σας ζητούμε να κάνετε κι εσείς το ίδιο έτσι ώστε να βρούμε ένα σταθερό και θεσμοθετημένο δίαυλο επικοινωνίας. Να ανοίξει μια νέα περίοδος ειλικρινούς συνεργασίας και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης χωρίς ναρκοθετήσεις και υπονομεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι προωθείται ένα άλλο «κοινωνικό συμβόλαιο» στη χώρα, τόνισε ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση για το τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να σταματήσει η συναλλαγή με ΜΜΕ για το μοίρασμα της διαφημιστικής «πίτας» και να κοπεί ο «ομφάλιο λώρος» του ΚΕΕΛΠΝΟ με το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τις εξυπηρετήσεις «ημετέρων». Δήλωσε κατηγορηματικά ότι , σε αντίθεση με πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει παρέμβαση ευνοιοκρατίας στις προσλήψεις που είναι σε εξέλιξη και ότι με το σχέδιο εξυγίανσης θα αποκατασταθεί το κύρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλου ανθρώπινου δυναμικού του που προσφέρει τις υπηρεσίες του με εντιμότητα και αξιοπρέπεια .

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα, οι Υπουργοί απάντησαν ότι θα συζητήσουν με το υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο και θα στηρίξουν το δίκαιο αίτημα να μη ζητηθούν αναδρομικές περικοπές. Σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στη δημιουργία του νέου οργανογράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισαν ότι αφού καταρτιστεί το αρχικό σχέδιο θα ακολουθήσει ανοιχτή δημόσια διαβούλευση στην οποία ο Σύλλογος θα έχει τη ευχέρεια να καταθέσεις τις προτάσεις του. Πρόσθεσαν επίσης ότι θα εξεταστεί η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στη σύνθεση του ΔΣ του Οργανισμού με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας.

«Θέλουμε να στηρίξουμε αυτό το σχέδιο και θα κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Έχουμε αίσθηση των πραγμάτων και θέλουμε να βοηθήσουμε, εξομαλύνοντας τις σχέσεις μας με τη Διοίκηση» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής ο οποίος ζήτησε να υπάρχει πιο συχνή επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Τέλος, συμφωνήθηκε στο αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην έδρα του ΚΕΕΛΠΝΟ για να συζητηθούν διεξοδικότερα τα τρέχοντα θέματά του.