Αρχική Επαγγελματικά Ξανθός: Σε άμεση λειτουργία 75 ΤΟΜΥ – Το brain drain αιτία για το χαμηλό ενδιαφέρον των γιατρών

Ξανθός: Σε άμεση λειτουργία 75 ΤΟΜΥ – Το brain drain αιτία για το χαμηλό ενδιαφέρον των γιατρών

από editor

Έντονο πολιτικό χρώμα είχε σήμερα, Τρίτη, η συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αναφορικά με τα αποτελέσματα της στελέχωσης των 239 ΤΟΜΥ, από τα οποία προκύπτει χαμηλό ενδιαφέρον από γιατρούς –μόλις 600 είπαν «ναι» στο εγχείρημα- σε αντίθεση με την πληθώρα αιτήσεων από το οικονομικό και διοικητικό προσωπικό και τους νοσηλευτές

 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η υγεία είναι βαθειά πολιτικό ζήτημα κόντρα στις κοινωνικές ανισότητες, σύμφωνα άλλωστε και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τόνισε ο υπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη, ότι η αιμορραγία της μετανάστευσης γιατρών (17.000 περίπου από συνολικά 400.000 Έλληνες) είναι η βασική και «πυρηνική αιτία» που δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους επιστήμονες.

Μάλιστα, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός απηύθυναν έκκληση στις δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στους Ιατρικούς Συλλόγους, να δείξουν μεγαλύτερη σοβαρότητα στην κριτική τους.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τους κ.κ. Ξανθό και Βαρδαρό, θα τεθούν σε λειτουργία οι 75 από τις 239 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γιατροί που δήλωσαν στις ΤΟΜΥ, είναι κάτω των 40 ετών.

Οι νέες δομές και το νέο μοντέλο υπερβαίνουν την ιατροκεντρικότητα του συστήματος, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως πάνω από όλα στόχος είναι το ράπισμα των κοινωνικών ανισοτήτων και η έμφαση στην πρόληψη. Παρόλα αυτά, τσεκ απ δεν θα μπορεί να κάνει κάποιος πολίτης. Συγκεκριμένα, η λήψη δειγμάτων θα μπορεί να γίνεται, αλλά οι ΤΟΜΥ δεν θα έχουν εργαστήρια.

Για πρώτη φορά, τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο κ. Βαρδαρός, επεσήμαναν ότι στο εγχείρημα της ΠΦΥ θα υπάρξει και στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

– Η ομάδα Υγείας είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά στο σύστημα αυτό. Θα εκπαιδευθεί σε σύγχρονες κατευθύνσεις και πρωτόκολλα, στη σχολική υγιεινή και σε ένα εξωστρεφές σύστημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η οριζόντια προσέγγιση (πολίτης, οικογένεια, κοινότητα).

– Το νέο μοντέλο έχει στοιχεία καινοτομίας, ενώ ο ΠΟΥ είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος.

– Έχουμε για πρώτη φορά, μετά τα τελευταία 15-20 χρόνια, νέες δομές στο σύστημα υγείας. Κυρίως θα έχουμε μία νέα κουλτούρα και φιλοσοφία που θα καλύψει το τεράστιο κενό πολιτικής. Δεν βάζουμε φίλτρο στα νοσοκομεία, στόχος είναι να εστιάσουμε στην πρόληψη της ασθένειας.

– Για εμάς η υγεία είναι ένα πεδίο που οι βασικές πολιτικές της κυβέρνησης υλοποιούνται και εγγυώνται την κοινωνική ανταποδοτικότητα, δηλαδή οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες, θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

– Για εμάς, η υπόθεση της ΠΦΥ είναι πρόταγμα ισότητας, και για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος, απαιτούνται πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά προγράμματα, πολιτικό προσωπικό, διότι οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι αποδεκτές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει