Αρχική Επαγγελματικά Κίνητρα σε 60 γιατρούς για την κάλυψη των ανοχύρωτων υγειονομικά νησιών

Κίνητρα σε 60 γιατρούς για την κάλυψη των ανοχύρωτων υγειονομικά νησιών

από editor

Στο χρόνιο πρόβλημα των ανοχύρωτων υγειονομικά νησιών αποφάσισε χθες την πρώτη παρέμβαση της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα χορηγήσει κίνητρα για τη στελέχωση των νησιών με 60 γιατρούς.

Η κίνηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη βούληση του νέου υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος επικοινώνησε και συνεχάρη τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την πρωτοβουλία του να συμπεριλάβει στους προσεχείς διαγωνισμούς για την κάλυψη κενών θέσεων επικουρικών γιατρών των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την οικονομική αποζημίωση που το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε, δίνει μία νέα ευκαιρία στα νησιά να ξαναμπούν στον χάρτη της Υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, σε 60 επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετήσουν στις άγονες, απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα χορηγηθεί οικονομική αποζημίωση σε μηναία βάση για το σύνολο της προβλεπομένης από το νόμο τριετούς θητείας τους.

«Δεν υπάρχει κανένας τομέας που να μην αποτελεί αντικείμενο παρέμβασης και χάραξης πολιτικής από την δική μας περιφερειακή αρχή. Σε αντιδιαστολή με όσους είχαν μάθει να επικαλούνται το θεσμικό πλαίσιο για να καλύψουν την ατολμία τους και το αθηνοκεντρικό κράτος ως προκάλυμμα της έλλειψης πρότασης και πρωτοβουλίας, προχωράμε σε συνεργασία με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, άμεσα και θα παρέμβουμε αποφασιστικά στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών μας. Η πολιτική μας είναι και θα παραμείνει μια πολιτική συνεχούς παρακολούθησης, παρέμβασης, πρότασης και ανάληψης ευθύνης. Η περίοδος των στημένων και επικοινωνιακών αντιδράσεων μέσω υπομνημάτων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η απόφαση

Η απόφαση που πήρε το σώμα και ψηφίστηκε έχει ως εξής: «το περιφερειακό συμβούλιο, στο πλαίσιο των διατάξεων με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να παρέχουν κίνητρα υπέρ των επικουρικών γιατρών για τις άγονες και απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές αναδεικνύοντας το θέμα της Υγείας ως κυρίαρχο στη λίστα των προβλημάτων και μειονεκτημάτων της νησιωτικής Ελλάδας, αποφασίζει να κινητροδοτήσει την κάλυψη των κενών θέσεων επικουρικών γιατρών στις παραπάνω περιοχές.

Συγκεκριμένα, η ΠΝΑΙ θα παρέχει αποζημίωση στους επικουρικούς γιατρούς μέχρι του ποσού των 450 ευρώ ανά ιατρό μηνιαίως για όλη τη διάρκεια της σύμβασης της θητείας τους με ανώτερο διάστημα την τριετία.

Η ανωτέρω αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται σε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής απόσπασης, μετακίνησης και κλπ που συνεπάγεται τη μη παροχή των υπηρεσιών από τη θέση στην οποία τοποθετήθηκαν».

Σημειώνεται, ότι όπως δήλωσε χτες ο κ. Χατζημάρκος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επεξεργάζεται νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν τα κενά και τα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, εξέφρασε την ευχή να την υιοθετήσει η κυβέρνηση.

 

Πηγή: onmed.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει