Αρχική Επαγγελματικά ΙΣΑ: Αξιοκρατία για όλους τους γιατρούς στην ΠΦΥ

ΙΣΑ: Αξιοκρατία για όλους τους γιατρούς στην ΠΦΥ

από admin

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τα μέλη του εν όψει των επικείμενων αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προκειμένου να προασπίσουν το Δημόσιο σύστημα υγείας, το δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη στην περίθαλψη καθώς και την επιβίωση του ιατρικού σώματος.

Ειδικότερα κατά την σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ του ΙΣΑ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη για την συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στης Βουλής για την Π.Φ.Υ στην οποία συμμετείχε καταθέτοντας τις θέσεις του ΙΣΑ.

Στην συνέχεια το Δ.Σ συζήτησε τις δύο σχετικές εισηγήσεις για την μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ που υπεβλήθησαν στο υπουργείο Υγείας από τις αρμόδιες Επιτροπές και αποφάσισε τα εξής:

-Απορρίπτει ως απαράδεκτο το Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής Θεοδωράκη διότι αγνοεί προκλητικά το γιατρό της γειτονιάς που αποτελεί τον πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παραδίδει την Π.Φ.Υ στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες. Ενώ ανοίγει την πόρτα στην διαπλοκή βάζοντας αναχώματα στην πρόσβαση του ασθενή στο εξειδικευμένο γιατρό.

-Θεωρεί μία βάση διαλόγου την εισήγηση της Επιτροπής Σουλιώτη η οποία ωστόσο δεν απαντάει σε καίρια ερωτήματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης ,συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης , καθώς και προσδιορισμού των εργασιακών σχέσεων των λειτουργών της υγείας. Ενώ δεν προσδίδεται η αναγκαία βαρύτητα στο σημαντικό θέμα της πρόληψης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για ένα σύστημα Π.Φ.Υ.

-Πάγια θέση αποτελεί το 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να διατεθεί για την Π.Φ.Υ

-Σχετικά με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού διευκρινίζουμε ότι ο ρόλος του στον αστικό πληθυσμό είναι ν αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες ,ενώ μπορεί και πρέπει ν αποχτήσει τον πρώτο ρόλο στια άγονες και παραμεθόριες περιοχές ως γιατρός αιχμής εκπαιδευμένος στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής.

Ο ΙΣΑ θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος των ιδιωτικών ιατρείων και παράδοσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της υγείας του ελληνικού λαού στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες.

Ζητά να αποσυρθεί άμεσα το rebate για τα μικρά εργαστήρια και να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό δίκαιο σύστημα. Σε συνδυασμό με την μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών οδηγούμαστε σε αφανισμό του γιατρού της γειτονιάς.

Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι οι άξονες που πρέπει να κινείται το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου να γίνει αποδεκτό είναι :

  • εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης προκειμένου να λειτουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα Π.Φ.Υ και να επιτυγχάνεται η άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους παρόχους
  • ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών και πλήρης κάλυψης των ανασφάλιστων.
  • διατήρηση και ενίσχυση όλων των Δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν περισσεύει καμία.
  • παροχή κινήτρων για εγκατάσταση εξειδικευμένων γιατρών σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές
  • δικαίωμα πρόσβασης και συμμετοχής στην Π.Φ.Υ όλων των γιατρών που το επιθυμούν (νεότερων και ήδη συμβεβλημένων)

Αποφασίσθηκε

  • Οργάνωση από τον ΙΣΑ έκτακτης συνάντησης όλων των Επαγγελματικών Ενώσεων προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους και την περαιτέρω δράση

  • Διεξαγωγή Ημερίδας με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Δραστική ουσία-Γενόσημο», στις 9 Νοεμβρίου 2013, με την συμμετοχή πλήθους μελών του ΙΣΑ καθώς και συλλόγων πολιτών και συνταξιούχων

 

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να πάρει οποιαδήποτε απόφαση μετά από την ωρίμανση των θέσεων του ιατρικού σώματος.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει