Αρχική Εκλαϊκευμένα Η παχυσαρκία είναι µία πολυπαραγοντική νόσος

Η παχυσαρκία είναι µία πολυπαραγοντική νόσος

από admin

Η παχυσαρκία είναι µία πολυπαραγοντική νόσος, καθώς δεν οφείλεται µόνο στην υπερβολική πρόσληψη τροφής, αλλά και σε νοσολογικούς, γενετικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και προσωπικούς παράγοντες.

Με τόσο πολύπλοκη αιτιολογική δοµή, η µακροπρόθεσµη απώλεια βάρους, αλλά και η διατήρησή της, δεν οφείλονται απλώς στην «έλλειψη θέλησης», αλλά αποτελούν µία πολύ µεγαλύτερη πρόκληση.

Οι πρόσφατες επιστηµονικές µελέτες έχουν καταδείξει πώς η µέτρια απώλεια βάρους (έως και 20%, δηλαδή κάποιος που είναι 100 κιλά να γίνει 80) βελτιώνει σηµαντικά τις επιπλοκές που µπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία. Οι πιο συχνές από αυτές είναι ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο πόνος στις αρθρώσεις (οι αρθραλγίες). Επίσης, η µέτρια απώλεια βάρους βελτιώνει σηµαντικά την ψυχολογία των υπέρβαρων που αρχίζουν να σκέφτονται θετικά και να καταπολεµούν την αρνητική εικόνα που πολλές φορές έχουν σχηµατίσει για τον εαυτό τους.

H AspireAssist τεχνική αναπτύχθηκε από τρεις γιατρούς τον Dr. Sam Klein, τον Dr. Moshe Shike και τον Dr. Steve Solomon, οι οποίοι στόχευσαν σε µία µέθοδο µε αποτελεσµατική απώλεια βάρους χωρίς χειρουργική επέµβαση. Οι τρεις γιατροί έχουν 30ετή πείρα στους λεγόµενους σωλήνες σίτισης και από το 2005 που η τεχνική εφαρµόσθηκε στις ΗΠΑ βελτιώνεται συνεχώς. Η µέθοδος βασίζεται στην τοποθέτηση µίας µικροσκοπικής συσκευής (λίγο µεγαλύτερη από ένα νόµισµα του ενός ευρώ) δίπλα στο στοµάχι και µέσω ενός ενδογαστρικού σωλήνα αποµακρύνεται το 30% της τροφής, προτού ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης και απορροφηθούν οι θερµίδες από τον οργανισµό.

Η διαδικασία γίνεται µε απλή ενδοσκόπηση που διαρκεί 15-20’, δεν αλλάζει τη γαστρεντερική ανατοµία, δεν απαιτεί νάρκωση και παραµονή στο νοσοκοµείο, δεν εµφανίζει εµέτους και είναι απολύτως αναστρέψιµη, εάν ο ασθενής αποφασίσει να διακόψει την προσπάθεια.

Σύµφωνα µε κλινικές µελέτες που διεξάγονται σε µεγάλα κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, µε τη µέθοδο αυτή επιτυγχάνεται απώλεια 3-4 κιλών το µήνα, εφόσον εφαρµόζονται σωστά οι αναρροφήσεις και µε τον καιρό υιοθετείται από τον ασθενή ένας υγιεινός τρόπος διατροφής.

Ένα από τα πλεονεκτήµατα της µεθόδου είναι η δυνατότητα παραµονής της αντλίας πάνω στην κοιλιά για µεγάλο χρονικό διάστηµα (έως και 3 χρόνια), γεγονός που επιτρέπει στον ασθενή να τρώει και να πίνει φυσιολογικές ποσότητες τροφίµων, αλλά ταυτόχρονα να «εκπαιδεύεται» στην επιλογή πιο υγιεινής διατροφής, να µειώνει το µέγεθος των µερίδων τροφής και να ενσωµατώνει στη ζωή του την άσκηση ενώ παράλληλα χάνει βάρος.

Ασθενείς που έχουν ∆είκτη Μάζας Σώµατος 35 – 55, χωρίς σοβαρά νοσήµατα, που δε λαµβάνουν αγωγή για απώλεια βάρους, που είναι διατεθειµένοι να ακολουθήσουν ένα πρόγραµµα περιοδικών επισκέψεων, που θέλουν να δεσµευτούν και να συνεργασθούν, αλλά δεν επιθυµούν χειρουργική επέµβαση, ενδεχοµένως να βρουν στο AspireAssist µία αξιόλογη λύση.

Στο Γαστρεντερολογικό Τµήµα του Ιατρικού Π. Φαλήρου, το Μάρτιο του 2014, εφαρµόσθηκε η µέθοδος από τη Γαστρεντερολόγο ∆ρ. Φωτεινή Λαούδη σε δύο ασθενείς, υπό την εποπτεία του καθηγητού κ. Evzen Machytka του Πανεπιστήµιου της Ostrava, µέλους της ερευνητικής οµάδας του Boston University (ΗΠΑ). Οι δύο ασθενείς δεν παρουσίασαν επιπλοκές και εύκολα προσαρµόσθηκαν στις οδηγίες, τις οποίες και ακολουθούν. ∆ύο εβδοµάδες µετά, εφαρµόσθηκε στο δέρµα η µικροσυσκευή και οι νοσηλεύτριες εκπαίδευσαν τις ασθενείς στη διαδικασία της αναρρόφησης.

Η τεχνική της αναρρόφησης είναι απλή και πρέπει να γίνεται 20-30 λεπτά µετά το γεύµα. ∆ε δυσκολεύει καθόλου τις δραστηριότητες του ασθενούς ή τις κοινωνικές του εκδηλώσεις, αφού δεν είναι εύκολα ορατή και µπορεί να τη µεταφέρει µαζί του.

Η φυσική άσκηση επιτρέπεται και επιβάλλεται,  αφού αποτελεί σηµαντικό στόχο στην απώλεια βάρους.4767465224

Οι ασθενείς συναντιούνται περιοδικά µε την ιατρική και νοσηλευτική οµάδα, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία φαίνεται να δηµιουργεί µία οµαλή δέσµευση στην επαφή µαζί τους. Γίνονται ενεργοί και σταδιακά συνεργάζονται µε την οµάδα σε όλη τη διάρκεια της «µεταµόρφωσης».

Η µέθοδος εφαρµόζεται µε παγκόσµια κριτήρια και τα αποτελέσµατα θα συγκρίνονται µε εκείνα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μερικά από τα κέντρα των ΗΠΑ που εφαρµόζουν τη µέθοδο είναι: Washington University School of Medicine (St Louis Missouri), η Mayo Clinic (Minnesota), Weill Cornell Medical College (New York) ενώ στην Ευρώπη γνωστά Πανεπιστήµια όπως της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, κλπ. εφαρµόζουν τη µέθοδο µε ικανοποιητικά αποτελέσµατα.

Το Ιατρικό Π. Φαλήρου, µε κεντρικό πυρήνα το Γαστρεντερολογικό Τµήµα, δηµιουργεί έναν πρωτοποριακό χώρο αντιµετώπισης της παχυσαρκίας.

Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από γιατρούς που έχουν µεγάλη εµπειρία στη χειρουργική της παχυσαρκίας, στις ενδοσκοπικές τεχνικές, στην ενδοκρινολογία, την ψυχιατρική, την ψυχολογία, τη διατροφολογία, την κινησιοθεραπεία, ενώ ένα ηλεκτρονικό φόρουµ κοινότητας συµπληρώνει το σχήµα.

Την ίδια στιγµή, η Ελλάδα µέσω του Ιατρικού Π. Φαλήρου συµµετέχει σε ένα διεθνές πρόγραµµα αντιµετώπισης της παχυσαρκίας. Εάν αναλογιστούµε τις επιπλοκές που προκαλεί, αργά ή γρήγορα, η παχυσαρκία, εάν κρίνουµε το κόστος µε το οποίο βαρύνει την οικονοµία της χώρας ένας παχύσαρκος, την αποµόνωσή του, τη µη αποδοχή της εµφάνισής του, θα πρέπει να προτείνουµε στους ενδιαφερόµενους λύσεις και να επιλέγουµε µαζί τους την καλύτερη γιαυτούς.

Ας πληροφορήσουµε σωστά τους παχύσαρκους ασθενείς και ας αποφασίσουν µόνοι τους για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.

Δρ. Φωτεινή Λαούδη, Γαστρεντερολόγος, Διευθύντρια Γαστρεντερολογικού Τµήµατος Ιατρικού Π. Φαλήρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει