Αρχική Εκλαϊκευμένα Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο του γαστρεντερικού

Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο του γαστρεντερικού

από editor

Η τακτική λήψη ασπιρίνης για αρκετά χρόνια μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, υπάρχει 20% χαμηλότερος κίνδυνος για καρκίνο στο πεπτικό, ιδιαίτερα στο παχύ έντερο και το ορθό σε ανθρώπους που λάμβαναν ασπιρίνη.

Βέβαια η επικεφαλής ερευνήτρια Γιν Τσάο έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αναίτια λήψη ασπιρίνης λειτουργεί προστατευτικά. «Πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα που στόχο έχουν να συμβάλλουν σε εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα για την πρόληψη του καρκίνου σε ομάδες υψηλού κινδύνου», τόνισε.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της Τσάο, συνέλεξε στοιχεία 82.600 γυναικών και 47.650 ανδρών σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης, τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και τη διάγνωση καρκίνου. Μετά από 32 χρόνια, περίπου 20.400 γυναίκες και 7.570 άντρες εμφάνισαν καρκίνο. Στους άντρες εξαιρέθηκε ο καρκίνος του προστάτη.

Η έρευνα έδειξε ότι άντρες και γυναίκες που λάμβαναν τακτική δόση ασπιρίνης, 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη.

Ο μειωμένος κίνδυνος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε λιγότερα περιστατικά καρκίνου του πεπτικού, περιλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού και του οισοφάγου.

Ωστόσο, η τακτική χρήση ασπιρίνης δεν συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για άλλους καρκίνους. Συγκεκριμένα, καμία σχέση δεν φάνηκε μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και του χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, στον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ή στον καρκίνο του πνεύμονα.

Πάντως, για να αποκομίσει κανείς το μέγιστο δυνατό όφελος έπρεπε να παίρνει ασπιρίνη τουλάχιστον 16 χρόνια. Και το όφελος εξανεμιζόταν εντός τεσσάρων ετών από την διακοπή χρήσης της.

 

Σε συνεργασία με: stogiatro.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει