Αρχική Εκλαϊκευμένα Εγκρίθηκε το προληπτικό χάπι κατά του AIDS

Εγκρίθηκε το προληπτικό χάπι κατά του AIDS

από admin

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το φάρμακο Truvada. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το πρώτο χάπι που δρα προληπτικά κατά του ιού HIV. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν.

Μετά από πολύμηνες συνεδριάσεις και επαφές με επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρίες, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τελικά την κυκλοφορία του φαρμάκου Truvada, του πρώτου σκευάσματος που υπόσχεται ασφαλή πρόληψη κατά της προσβολής από τον ιό HIV. «Η σημερινή έγκριση αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα στην παγκόσμια μάχη κατά του AIDS» δήλωσε η εκπρόσωπος της FDA Mάργκαρετ Χάμπουργκ.

Η FDA λαμβάνει τις αποφάσεις της ύστερα από τις συστάσεις μιας επιτροπής ειδικών, οι οποίοι γνωμοδοτούν για την αποτελεσματικότητά του εκάστοτε φαρμάκου και καθορίζουν τους όρους για την κυκλοφορία του. Έτσι η παρασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία Gilead Science, μετά τη χθεσινή έγκριση, ευελπιστεί ότι το Truvada θα κυκλοφορήσει σύντομα ευρέως στις ΗΠΑ.

Μελέτες σε διάφορες κατηγορίες ζευγαριών

To φαρμακευτικό σκεύασμα Truvada θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ.

To φαρμακευτικό σκεύασμα Truvada θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ

Η απόφαση της επιτροπής των Aμερικανών ειδικών βασίστηκε σε τρεις ανεξάρτητες κλινικές μελέτες. Η πρώτη ασχολήθηκε αποκλειστικά με ομοφυλόφιλα ζευγάρια, από το οποία ο ένας σύντροφος είναι θετικός στον HIV. Από την ομάδα των ανδρών, που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό και έκαναν χρήση του προληπτικού φαρμάκου, η πιθανότητα προσβολής με HIV ήταν 44% χαμηλότερη από τους άνδρες που έλαβαν «εικονικό φάρμακο» (placebo).

Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Κέντρο για τον Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών στην Κένυα με ετερόφυλα ζευγάρια. Και η τρίτη έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με επίσης ετερόφυλα ζευγάρια στη Μποτσουάνα. Τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών σχεδόν συμπίπτουν. Το ρίσκο εκείνων που έκαναν χρήση Truvada να προσβληθούν από σύντροφο θετικό στον HIV ήταν κατά 67% χαμηλότερο από εκείνους που δεν πήραν το νέο σκεύασμα.

Θεραπεία κατά του ΑΙDS ή ένα ακόμη φάρμακο lifestyle;

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στη Μοζαμβίκη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στη Μοζαμβίκη

Toν περασμένο Μάιο η ειδική επιτροπή έδωσε εν τέλει το πράσινο φως με ψήφους 19 έναντι 3 όσον αφορά τη χορήγηση σε ετερόφυλα ζευγάρια. Όσον αφορά όμως τα άτομα με «πιθανότητες προσβολής με HIV», οι ειδικοί ψήφισαν 12 υπέρ και 8 κατά. Αρκετοί από τους ειδικούς που τάχθηκαν κατά της προληπτικής χρήσης του φαρμάκου ανησυχούν για τις παρενέργειες.

Άλλοι πάλι ανησυχούν μήπως το νέο φάρμακο κάνει τους ανθρώπους απρόσεκτους και τους ωθήσει σε σεξουαλικές σχέσεις χωρίς τις γνωστές μεθόδους προφύλαξης. Επίσης εκφράζουν φόβους ως προς την αντίδραση του  φαρμάκου με άλλες πιθανές φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος. Στα μειονεκτήματα του Truvada συμπεριλαμβάνεται και η υψηλή του τιμή. Η μηναία δόση του σκευάσματος, που χρησιμοποιείται ήδη εδώ και χρόνια στη θεραπεία ατόμων θετικών στον HIV, θα κοστίζει στις ΗΠΑ 1.200 δολάρια, περίπου 927 ευρώ.

ΑFP, ΑP / Στέφανος Γεωργακόπουλος / Δήμητρα Κυρανούδη

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: dw.de

Μπορεί επίσης να σας αρέσει