Αρχική Επαγγελματικά Διαβεβαίωση Φαρμακαποθηκαρίων: Ομαλή η τροφοδοσία της αγοράς

Διαβεβαίωση Φαρμακαποθηκαρίων: Ομαλή η τροφοδοσία της αγοράς

από editor

“Ομαλά, σύμφωνα με τις ποσότητες που είναι διαθέσιμες”, διεξάγεται η τροφοδοσία των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων. Ο ΠΣΦ, υπενθυμίζεται, με πρόσφατη επιστολή του συνέστησε -και πέτυχε- τα μέλη του να προχωρήσουν σε άμεσο περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών.

Οι φαρμακαποθηκάριοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί επισημαίνοντας ότι ύστερα και από τη συμφωνία ολόκληρης της αλυσίδας φαρμάκου από την παραγωγή μέχρι τη διανομή, έχουν επιτευχθεί προς το παρόν οι συνθήκες για ομαλότητα στην αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση, δε, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν σχεδόν μηδενικές παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, μία δραστηριότητα κατά τα άλλα απολύτως νόμιμη.

“Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, διαψεύδει καταγγελίες για αίτημα πληρωμής των παραγγελιών φαρμακοποιών τοις μετρητοίς, καθώς στη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων, συμφωνήθηκε ταυτόχρονα η τήρηση των συνήθων όρων λειτουργίας της αγοράς τόσο ως προς τις πιστώσεις όσο και ως προς τις ποσότητες που παραδίδονται. Να τονιστεί εδώ ότι οι φαρμακαποθήκες είναι-ίσως- οι μόνοι που τήρησαν απαρέγκλιτα αυτή τη συμφωνία” αναφέρεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Και συμπληρώνεται: “Εντούτοις, τελευταία εμφανίζονται φαινόμενα αυξημένης ζήτησης από φαρμακεία, για συγκεκριμένα φάρμακα οπότε όταν η υπέρβαση ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο των παραγγελιών, τότε παρατηρείται πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης, λόγω ανάλογων περιορισμών που δέχονται οι φαρμακαποθήκες από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Στα πλαίσια των παραπάνω  καλούμε όσους κάνουν γενικές κι αόριστες καταγγελίες είτε να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία αν έχουν, είτε να σωπάσουν, διότι δημιουργούν πανικό στην αγορά και στους ασθενείς – καταναλωτές άνευ λόγου και αιτίας. Καλούμε επίσης όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου (βιομηχανίες, συνεταιρισμούς, φαρμακεία) να συστρατευθούν μαζί μας στην Εθνική προσπάθεια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και να μην επιδίδονται  σε κορώνες μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει