Αρχική Επαγγελματικά ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε Iστορία

ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε Iστορία

από admin

Η 90χρονη πορεία της μεγάλης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι διηγείται την ιστορία του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Μέσα από ένα νέο σποτ για τα 90 χρόνια της, η ΒΙΑΝΕΞ παρουσιάζει τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της, οι οποίοι την έφεραν στην κορυφή της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου και της άνοιξαν δρόμους για να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.

Με όραμα να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, η ΒΙΑΝΕΞ αποτελεί σήμερα τη μεγάλη παραγωγική δύναμη της χώρας, φτάνοντας τις 65 εκατομμύρια συσκευασίες το χρόνο, με χαρτοφυλάκιο το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα του φαρμάκου και εξαγωγές σε 31 χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Η αφετηρία βρίσκεται στο φαρμακείο της οδού Πειραιώς, το οποίο ίδρυσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το 1924, ενώ το καθοριστικό βήμα – προάγγελος της δημιουργίας της ΒΙΑΝΕΞ έρχεται το 1960, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος ίδρυσε τη ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Σύντομα, γίνεται αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών και επεκτείνει τη δραστηριότητά της και εκτός συνόρων.

Το 1971 αποτελεί το ορόσημο που έμελλε να συνδέσει άρρηκτα το όνομα «Γιαννακόπουλος» με την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ. Υπό την καθοδήγηση του προέδρου και ιδρυτή της, Παύλου Γιαννακόπουλου, η ΒΙΑΝΕΞ συνεχίζει μια πορεία αλματώδους ανάπτυξης. Ολοκληρώνονται συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Sigma Tau Industries (Ιταλία), Eli Lilly (ΗΠΑ) οι οποίες της αναθέτουν την παραγωγή και την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

Το 1977 η εταιρεία ξεκινά τη βιομηχανική της δραστηριότητα με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου. Το 1983 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το δεύτερο εργοστάσιο. Δύο χρόνια αργότερα, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ενισχύεται με την απόκτηση του τρίτου εργοστασίου, ενώ το 1995 ιδρύεται η θυγατρική της εταιρεία ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση και εμπορία γνωστών μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, διαγνωστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Το 1997 η ΒΙΑΝΕΞ ιδρύει στη Βαρυμπόμπη τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων. Το 1999 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το τέταρτο εργοστάσιο, εξειδικευμένο στην παραγωγή κεφαλοσπορινούχων αντιβιοτικών.

Το 2006 η εταιρεία προχωρεί στην ίδρυση της ELDRUG S.A., μιας spin-off εταιρείας του Πανεπιστημίου Πατρών με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ το 2011 η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση ως προμηθευτή, του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) καθώς και της UNICEF.

Το 2013 τα «ηνία» της ΒΙΑΝΕΞ παραλαμβάνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος σύντομα προχωρά σε σύναψη συμφωνίας με την αμερικανική εταιρεία Eli Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγή του 100% στην Κίνα.

Το 2015 η εταιρεία του ομίλου ΒΙΑΝ Α.Ε αναλαμβάνει τη διανομή και προώθηση της Νο 1 σειράς αναλγητικών – αντιπυρετικών DEPON, μετά από συμφωνία με την Bristol-Myers Squibb.

Η ΒΙΑΝΕΞ έχει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις στο ενεργητικό της. Κατά τη διάρκεια της πορείας της απέσπασε πολλά βραβεία, επαίνους και πτυχία από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.

Στο διάστημα της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η ΒΙΑΝΕΞ δεν έκανε «εκπτώσεις» στην ποιότητα των προϊόντων της, ούτε στο υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης προσωπικό της.

Το περιβάλλον, όμως, που διαμόρφωσαν οι μνημονιακές πολιτικές παραμένει ασφυκτικό για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, με τις παρεμβάσεις των δανειστών να εντείνονται. Στοχοποιείται ξανά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με το τρίτο μνημόνιο, με σκοπό να αλλοιωθεί ο ρόλος της ως αναπτυξιακού πυλώνα και «διαμαντιού» της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, η ιστορία του φαρμάκου στην Ελλάδα μετρά ήδη 90 χρόνια και θα συνεχίσει να γράφει «χρυσές» σελίδες, σε πείσμα όσων την πολεμούν.

Δείτε το βίντεο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει