Αρχική Χωρίς κατηγορία Αύξηση εισφορών προς το ΤΣΑΥ

Αύξηση εισφορών προς το ΤΣΑΥ

από editor

Αύξηση των εισφορών προς το ΤΣΑΥ ζητά από τους νέους φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους το Ταμείο, προκαλώντας τη μήνη τόσο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όσο και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

Η αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία υπενθυμίζουν μάλιστα ΠΦΣ και ΟΣΑ έρχεται σε αντίθεση με τις έως σήμερα διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά, μοιάζει “ειρωνική” για τους υγειονομικούς, δεδομένων όχι μόνο των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και των “ψαλισδισμένων” υπηρεσιών και συντάξεων που, όπως λένε, προσφέρονται από το ίδιο το ΤΣΑΥ προς τα μέλη του.

Οι φαρμακοποιοί

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ.Λουράντος, σε ανακοίνωσή του στηλιτεύει το γεγονός ότι την ίδια ώρα που το σύνολο των παρόχων υγείας βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ και οι πληρωμές προς τα φαρμακεία έχουν ήδη συμπληρώσει πολύμηνη καθυστέρηση, το Υπουργείο Εργασίας και το ΤΣΑΥ “ζητούν ειδικά από τους νέους επιστήμονες, υπέρογκες εισφορές κατατάσσοντας τους υποχρεωτικά αναδρομικά σε ανώτερη κατηγορία, για να λάβουν στο πολύ … μακρινό μέλλον σύνταξη,  που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ”.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παραδέχεται πως το ΤΣΑΥ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, επισημαίνει ωστόσο πως η στήριξή του δεν μπορεί να είναι στη λογική της “εισπραξιμότητας χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση και κυρίως να έχει συνταχτεί  αναλογιστική μελέτη που να αποτυπώνει τα αποτελέσματα αυτών των  επιβαρύνσεων”. Τονίζει επίσης πως, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι ρεαλιστική “οποιαδήποτε εισπρακτική απαίτηση, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα  τμηματικής εξόφλησης.

Οι φαρμακοποιοί άλλωστε δηλώνουν πως το θέμα αποτελεί casus belli, ζητώντας από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη και τον Γενικό Γραμματέα, Γ. Ρωμανιά, να έλθουν σε συνεννόηση με τα δευτεροβάθμια όργανα  και με οικονομοτεχνικά κριτήρια να λάβουν αποφάσεις που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους τους υγειονομικούς.

Οι οδοντίατροι

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι Οδοντίατροι. Σε ψήφισμά του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής κάνει λόγο για “διαχρονική ασυνέπεια της Πολιτείας στην τήρηση των υποσχέσεων της”, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του ΤΣΑΥ να υποχρεώσει τους νέους επιστήμονες να ανέβουν ασφαλιστική κατηγορία “σε μία περίοδο κρίσης που πλήττει κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους” αλλά και που η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας έχει ήδη οδηγήσει σε αυξανόμενη και συνεχή διαρροή του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Στο ψήφισμά τους, δε, οι οδοντίατροι ζητούν την “άμεση νομοθέτηση του θέματος της προαιρετικής υπαγωγής σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους”, ενώ παράλληλα καλούν όλους τους υγειονομικούς φορείς να αντιδράσουν και να συνταχθούν μαζί τους, ζητώντας την ανατροπή της εν λόγω απόφασης, που στηρίζεται στην “ξεπερασμένη” και “αναποτελεσματική” λογική της άκριτης είσπραξης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει